Avbetalning

Antal svar 6

Avbetalning innebär att säljaren ger köparen kredit mot säkerhet i varan för viss del av betalningen. Enligt konsumentkreditlagen ska köparen erlägga en kontantinsats som motsvarar 20% av kontantpriset.

Ett köp på avbetalning är i själva verket är ett lån. Ibland är lånet faktiskt räntefritt om du betalar tillbaka hela lånet inom en viss tid. Har du inte betalat tillbaka hela lånet vid den tidpunkten får du betala en ränta.

Eftersom lånen är så olika uppbyggda är det extra viktigt att du kontrollerar den effektiva räntan, det vill säga den totala kostnaden för lånet, inklusive alla avgifter, som exempelvis uppläggnings- och aviavgift.

Reglerna om kontantinsats i konsumentkreditlagen gäller inte vid kontoköp, det vill säga köp som belastar en löpande kredit. Det innebär bland annat att det inte finns något krav på kontantinsats vid köp med kreditkort.

Det finns många butikskedjor som erbjuder sina kunder avbetalning eller köp mot faktura, som i själva verket innebär att kunden får en kredit på kanske fem- eller tiotusen kronor som kan utnyttjas till köp i butiken. Ibland får kunden även ett kort kopplat till krediten.

Du kan läsa mer om på avbetalning och butikskrediter hos Konsumenternas.

Var det här svaret till hjälp?

Vad tråkigt

Vår kundtjänst hjälper dig gärna med dina frågor, fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort.

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.