Varför ”Ta en UC” är något positivt

2021-05-05

Att få en kreditupplysningskopia till sin brevlåda kan för många kännas olustigt. Många verkar tro att man ska akta sig för att få kreditupplysning och man letar efter olika sätt att slippa den. En del undviker att handla på faktura hos e-handlaren av den anledningen och googlar man på ”Lån utan UC” får man upp många tips på hur man låna pengar utan en upplysning. Det som dessa personer missar är att en kreditupplysning är något positivt. I den här artikeln reder vi ut varför kreditupplysningen finns, dess fördelar och även några vanliga missuppfattningar om den.

Kreditupplysningen har framförallt har två funktioner. Dels handlar det om att skydda kreditgivaren – alltså banken, arbetsgivaren, hyresvärden, biluthyraren eller någon annan – från kreditförluster och onödig risk.

Dels är syftet att skydda individen och minska risken för att personen i fråga tar på sig för många skulder och får ekonomiska problem. Den säkerställer även att informationen om dig som kund är korrekt och förhindrar att någon med bedrägliga avsikter försöker köpa något i ditt namn.

Kreditupplysningen är en sammanställning över en persons ekonomi och visar bland annat deklarerade inkomster, om det finns betalningsanmärkningar samt hur många krediter och andra förfrågningar det finns på personen.

Informationen använder banken eller finansbolaget som underlag för sin kredit, men det är viktigt att komma ihåg att det inte är vi på UC som bestämmer om någon ska få ett lån eller en kredit, det gör banken eller finansbolaget i fråga.

Varför kreditupplysningen fyller ett viktigt syfte

I Sverige tycker vi ofta att det är lite läskigt att prata om pengar. Partitillhörighet och lönenivå är saker vi gärna håller för oss själva, medan vi kan vara betydligt mer frispråkiga med ämnen som personer i andra länder höjer på ögonbrynen åt.

Men något vi ska vara stolta över är att vi har ett ganska transparent och överskådligt system för finansiell information i Sverige, och ett exempel på detta är kreditupplysningen. Trots att det formella pappret kan kännas skrämmande finns det många fördelar med kreditupplysningen som verktyg.

E-handel påverkar i regel inte kreditvärdigheten

Det finns många missuppfattningar om kreditupplysningen och kreditvärdighet. Ett exempel är att så fort en kreditupplysning görs så sänks kreditvärdigheten och det är något man ska akta sig för. Men olika saker påverkar kreditvärdigheten på olika sätt. En missuppfattning är exempelvis att det är dåligt att handla på faktura hos e-handlaren för ofta för då sänks kreditvärdigheten. Så är det oftast inte. E-handlaren har ett ansvar att du som kund tar rätt beslut och inte handlar för mycket på kredit, och självklart kollar de upp din kreditvärdighet för att se att du kan betala tillbaka din kredit. Men dessa frågor visas generellt inte för andra banker eller långivare och påverkar inte din kreditvärdighet.

Det som påverkar kreditvärdigheten mest är om du har betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden. Nya anmärkningar ökar risken ytterligare. Även hur många lån och krediter du har och hur stora de är. Även tidigare tagna kreditupplysningar hos UC påverkar, en kreditupplysning sparas i 12 månader och får mindre betydelse ju längre tiden går. Kreditvärdigheten påverkas även av din taxerade inkomst och vissa andra parametrar. Du kan läsa mer om det här.

Ett sätt att bygga tillit

Kreditupplysningen regleras av kreditupplysningslagen för att kreditsystemet ska fungera väl. I grund och botten handlar det om att på ett enkelt sätt skapa tillit mellan varandra. Här har vi en fördel kontra andra länder där kreditsystemen fungerar annorlunda. I Sverige har vi tillgång till mycket information i våra kreditupplysningar. Det gör att bankerna har lättare att lita på låntagaren.

Finns det något att vara orolig över?

Vi skickar alltid en kopia på kreditupplysningen till privatpersoner så fort någon begärt en ny kreditupplysning. Enligt kreditupplysningslagen måste det dock finnas ett legitimt skäl att ta en upplysning på en privatperson. Det betyder att inte vem som helst kan ta en kreditupplysning på någon.

Man bör dock vara uppmärksam och alltid öppna kuverten eller gå in i sin digitala brevlåda när man får en kreditupplysningskopia.

Framförallt är det viktigt att du hör av dig till oss på UC ifall något skulle ha blivit fel bland de uppgifter vi inhämtat från någon myndighet, exempelvis Skatteverket. Och om man inte känns vid kreditansökan kan man alltid fråga den som ansökt vad ärendet gäller. ID-stölder förekommer, så det skadar inte att vara uppmärksam på vem som beställt kreditupplysningen.

Du kan läsa mer om upplysningar här under Frågor och svar