Hur fungerar UCs riskprognos?

2020-09-22

Vår kundservice hanterar dagligen en mängd frågor från både privatpersoner och företag. En vanlig fråga vi får rör UCs riskprognos som de allra flesta kommer i kontakt med när de får en kopia av en kreditupplysning till sig. Frågorna vi får har olika vinklingar men ändå samma bakomliggande frågeställning: varför har jag fått den här riskprognosen?

Jag tänkte med detta inlägg försöka reda ut några frågetecken som finns hos många som kontaktar oss och genom det försöka skapa en större kunskap och förståelse för UC riskprognos. Det kan ibland vara svårt att förstå varför den blir som den blir och vårt uppdrag är att försöka hjälpa till och förklara vad som påverkar den.

Bra att veta om UC Riskprognos

UC Riskprognos är en sammanvägning av många olika faktorer och baseras på statistik. UC Riskprognos mäter hur stor risken är för att en person ska få en betalningsanmärkning inom 12 månader och baseras på en komplex algoritm. Det är alltså ingen av oss som jobbar på UC som har bestämt en specifik riskprognos och därför finns det inte heller någon hos oss som kan ändra eller påverka den.

Vad baseras UC Riskprognos på?

Exakt vad riskprognosen baseras på och vilken information som påverkar beräkningen varierar med sammanhanget. Av den information som står i din kreditupplysning går det ändå att se att vissa delar ofta väger tyngre än andra, i ungefär den här ordningen:

  • Betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden. Nya anmärkningar ökar risken ytterligare.
  • Befintliga lån och krediter. Hur många, hur stora beloppen är samt utvecklingen på lånen och krediterna påverkar.
  • Tidigare tagna kreditupplysningar hos UC. En kreditupplysning sparas i 12 månader och får mindre betydelse ju längre tid det gått sen den togs.
  • Taxeringsinformation från de två senaste inkomstdeklarationerna.
  • Personlig information såsom civilstånd, fastighetsinnehav och adressändringar.

Kreditupplysningslagen

Det kan även vara bra att känna till att vi på UC lyder under Kreditupplysningslagen (KuL). Det innebär bland annat att din kreditinformation är skyddad så att vi som jobbar på UC inte kan se din kreditupplysning eller din riskprognos. Vi har alltså inte möjlighet att gå in på enskilda fall när det kommer till UC Riskprognos. Vi kan inte heller ge svar på frågan varför en specifik person har fått den riskprognosen som den har fått - vi kan bara ge svar på hur den fungerar i generella termer.

Nyfiken att veta mer?

Det kan vara bra att veta att vi har samlat en mängd matnyttig information samt vanliga frågor och svar på vår webbsida minuc.se/fragor-svar/riskprognos. Jag kan verkligen tipsa dig som vill veta mer att gå in och läsa där!

/Cecilia