Så undviker du bedrägerier

2018-11-30

Allt fler företag och privatpersoner drabbas av bedrägerier. Uppfinningsrikedomen är stor och det kommer hela tiden nya sätt att försöka lura oss på. Vilka trender ser vi på UC och vad kan vi göra åt problemet?

Bedrägerier är omfattande och kostar samhället stora pengar, en rapport från Svenskt näringsliv visar att kostnaden för deras medlemmar vad det gäller bedrägerier överstiger 55 miljarder per år. En hisnande summa. 

Polisen själva säger att de inte mäktar med att utreda brotten och att 90 procent av alla bedrägerier skrivs av. Det beror på att brotten är svåra att utreda då de flesta bedrägerier begås via nätet och då är det svårt att hitta bedragaren. Även om man skulle hitta bedragaren är straffsatsen låg i jämförelse med andra brott. Det här gör att många lockas att fortsätta, brotten ger stora vinster och upptäcktsrisken är låg. 

Hur förhindrar man bedrägerier?

Med tanke på att det är så få brott som klaras upp är det extra viktigt att stoppa bedrägerierna innan de uppstår. Att vi alla är medvetna om att bedrägerier sker och ha i åtanke att det finns människor som vill lura oss. 

De bedrägeribrott som drabbar privatpersoner är främst identitetskapningar, det vill säga att någon använder din identitet till att ta lån eller köpa varor. Förra året var antalet som utsattes för id-kapning 116 000 personer.

Ett klokt val är att spärra adressändring hos Skatteverket eller skaffa en bevakningstjänst där du märker om någon tar en kreditupplysning på dig. Det är också klokt att spärra sin upplysning i samband med ett pågående bedrägeri. Har man väl utsatts för ett bedrägeri löper man större risk att utsättas för fler, hela 60 procent drabbas av flera bedrägerier. Bedragaren vill ta så många lån och genomföra så många köp som möjligt under kort tid. Antalet personer som kontaktade kreditupplysningsbolagen för att sätta en bedrägerispärr ökade med 26 % under förra året vilket är en stor ökning.  

Hur ser det ut för företagen? 

När det gäller företagsbedrägerier blir det allt vanligare att bedragarna använder företag som ett verktyg. Det kan vara att man startar upp ett företag med tanken att man ska använda det för att begå brott eller så tar man över ett befintligt företag för att begå brott. Ett upplägg är att bedragare köper ett bolag och lämnar en liten handpenning. Sedan ber man styrelsen att sitta kvar under en övergångsperiod. De ställer ut fullmakter till de nya köparna som maximerar företagets kreditvärdighet. Den gamla styrelsen står sedan kvar med ett växande skuldberg när bedragarna är klara.

Bedrägliga företag som går i konkurs

Konkurserna ökar trots att vi är inne i en högkonjunktur. Det har gjort att vi löpande analyserar konkursade bolag i vårt verktyg mot bedrägerier, UC Detekt. Vi ser att vart fjärde bolag i konkurs visar tecken på bedräglig eller i alla fall oseriös verksamhet. Det vi hittar är information som är inkonsekvent och inte följer ett normalt mönster. En sak vi ser är att företagen ofta skannar om sina bokslut. Det innebär att styrelsen lämnar in ett nytt falskt bokslut till Bolagsverket. Syftet är förstås att försöka visa upp ett företag som ser bra ut och som har hög kreditvärdighet, för att kunna maximera sina krediter.

Mina tips för att undvika bedrägerier

Som privatperson:

  • Var uppmärksam på att det finns människor som vill lura dig
  • Skaffa en bevakningstjänst så att du märker om någon tar en kreditupplysning på dig. 
  • Om du utsätts för ett bedrägeri, se till att du sätter en bedrägerispärr för att undvika framtida bedrägerier.  

Som företagare:

  • Ställ dig frågan om syftet med transaktionen. Är den rimlig med tanke på bolagets storlek och verksamhet?
  • Kan bolagets företrädare svara på frågor om bolaget?
  • Kontrollera företagets webbadress på domainbigdata.com. Här kan du se om adressen nyligen är registrerad trots att företaget har funnits länge. Stämmer namnet med domänen?
  • Bildgoogla företaget. Vi har hittat fall med restauranger som ska finnas på fjärde våningen i ett hyreshus!
  • Använd UCs verktyg. Vårt fraudverktyg UC Detekt bygger statistisk riskberäkning och på enskilda regler. Vi jämför över 400 parametrar med varandra och avgör om informationen är falsk, inkonsekvent eller riktig. Får du träff i vårt verktyg behöver du gräva vidare och göra en grundligare undersökning av bolaget.

Gabriella Göransson

VD UC AB

Med expertis inom kreditgivningsfrågor brinner Gabriella extra mycket för effektiva processer. Förutom jobb och familj sätter god mat, vänner och resor guldkant på hennes tillvaro. Här bloggar hon om vad som händer i kreditinformationsvärlden, både hos oss men i stort. Hon är även duktig på trender inom bedrägerier och delar med sig av sitt stora kunnande.