Hur ser kreditinformationen ut i Norge?

2016-04-22

Kreditinformationen i Norge liknar den svenska på många sätt och vis, men det finns också några skillnader. 

För dig som arbetar med Norge är det såklart viktigt att känna till hur deras system ser ut och därför tänkte jag berätta om några av de största skillnaderna jämfört med den svenska kreditinformationen.

En av de mest påtagliga skillnaderna är att i Norge är till exempel personnummer inte officiell information och hanteringen av dessa är mycket strängare reglerad än i Sverige.

En annan skillnad är att personer eller företag kan ta ut en pant i exempelvis varulager eller egendom. Denna pant registreras i lösöreregistret och visas som anmärkning i kreditupplysningen. En neutral anmärkning är inte allvarlig såsom en negativ anmärkning är, utan ska mer ses som information. Fast flera och färska neutrala betalningsanmärkningar kan vara en varningssignal, så var uppmärksam.

För att underlätta ditt kreditarbete har vi översatt informationen från vår samarbetspartner Experian AS till vår femgradiga skala för riskklassning.

Vill du veta mer om kreditupplysning från Norge? Titta då gärna på filmen där Helena Skantz, produktspecialist inom utlandsinformation på UC, berättar vad du bör tänka på.

 

Uppdaterad 2019-04-08

Gabriella Göransson

VD UC AB

Med expertis inom kreditgivningsfrågor brinner Gabriella extra mycket för effektiva processer. Förutom jobb och familj sätter god mat, vänner och resor guldkant på hennes tillvaro. Här bloggar hon om vad som händer i kreditinformationsvärlden, både hos oss men i stort. Hon är även duktig på trender inom bedrägerier och delar med sig av sitt stora kunnande.