Varför ökar konkurserna trots högkonjunkturen?

Årets första kvartal bjöd inte på någon positiv konkursstatistik. Sammantaget har konkurserna ökat med 12 procent. Och det trots att Sverige har högkonjunktur.

De tre branscher som står för den största ökningen av antalet konkurser i förhållandet till hur många företag som är aktiva i branschen är:

  • Bygg
  • Bevakning, kontorstjänster, fastighetsservice
  • Information, kommunikation

Det är svårt att hitta en enkel förklaring till ökningen. Det vi kan se är att de allra flesta konkurser är små verksamheter. Ofta är det ägarledda bolag med ägaren som enda anställd. I byggbranschen är det bara fyra procent av alla konkursade företag som omsatte mer än 20 miljoner kronor.

Vi vet också att nystartade företag generellt har större konkursrisk än mer etablerade företag. Hälften av alla konkurser sker i företag som är tre år eller yngre. Företagandet har ökat under ett antal år och kanske ser vi helt enkelt en utrensning av de företag som inte klarar av att bygga upp en livskraftig verksamhet.

I goda tider är det också en del mer eller mindre duktiga hantverkare som startar egna byggföretag utan att ha rätt erfarenhet. De brukar inte bli så långvariga. Även om vi har högkonjunktur i Sverige och vi som konsumenter har mer pengar i plånboken, är vi samtidigt kräsna konsumenter. Vi vill ha referenser på byggföretaget som ska renovera badrummet. Vi har högre krav på företagen vi anlitar och det är lätt att kolla upp även mindre företag. Även privatpersoner kan gå in på allabolag.se och ta en kreditupplysning för 65 kronor. Det gör det lätt för konsumenten att undvika svaga företag.

Läs mer om UCs konkursstatistik här!

Publicerad 24 april 2017.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och tips inom affärs- och kreditinformationens värld.

Så här behandlar vi information om dig

Richard Damberg

Richard Damberg

Utbildare och kreditexpert

Richard har arbetat som företagsrådgivare i SEB i 11 år och har hjälpt allt från den lilla nystartade firman till stora koncerner. Richard brinner för utbildningar och har hållit kurser till och från i tjugofem år.
08-670 90 55 richard.damberg@uc.se