UC hittar brister där myndigheterna missar

2018-06-26

I förra veckan rapporterade SVT att Bolagsverket trots krav på skärpt kontroll nyligen släppt igenom ett bluff-företag, som på ett år redovisat en omsättningsökning från 48 000 kronor till 1,2 miljarder kronor. Med andra ord ett uppenbart syfte att begå kreditbedrägerier.

Det är ett vanligt bedrägeriupplägg att företaget blåser upp sina omsättningssiffror i den årsredovisning som skickas in till Bolagsverket. På så sätt kan bolagen framstå som solida och seriösa.

Felaktigt kreditbetyg

Siffrorna ingår som en viktig faktor när bolagets kreditbetyg sätts. På några veckor kan bedragarna lura till sig miljonbelopp i form av lån och kreditköp innan bluffen avslöjas.

I fallet ovan var det dock inte bara årsredovisningen som signalerade bedrägeri. Under några veckor byttes styrelsen ut två gånger och styrelsemedlemmarna var dessutom kända målvakter i andra bolag.

UC hittar fel

Richard Damberg, kreditexpert hos UC säger:

- För UC är det viktigt med kvalitet i det data vi får in. Tyvärr ser vi att årsredovisningar som kommer in från Bolagsverket ibland är felaktiga eller till och med påhittade. Bolagsverket har inte uppdraget att kontrollera årsredovisningar mer än på ett par punkter av formell karaktär. Som till exempel att kontrollera att det finns en verksamhetsberättelse och att styrelsen skrivit under.  

Han fortsätter:

- UC gör en mängd stickprovskontroller och rimlighetsbedömningar för att upptäcka brister. Ett vanligt fel är att balansräkningen inte balanserar eller att resultaträkningen är felsummerad. Ibland händer det att bedrägliga eller oseriösa bolag skickar in helt påhittade årsredovisningar. Ett bedrägligt bolag vill gärna ha en bra riskklass hos kreditupplysningsbolagen och provar sig därför fram. Det märker vi i vårt systematiska arbete med vår tjänst UC Detekt som är designad för att upptäcka oseriösa bolag.

Relaterade artiklar

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/trots-skarpt-kontroll-blufforetag-slank-igenom

Publicerad 26 juni 2018.