Stor ökning av kortkrediter i åldersgruppen + 65

2017-03-23

De äldre är en växande målgrupp för kort- och kontokrediter, det visar UCs senaste statistik. Åldersgruppen över 65 har ökat sina kortkrediter med 25 procent de senaste tre åren. Det är den kraftigaste ökningstakten av alla åldersgrupper. De ökar också sina avbetalningslån mer än andra grupper. Det finns två orsaker till ökningen: dels växer åldersgruppen och dels har andelen personer med kortkrediter ökat. 

Skötsam grupp

Det är också en skötsam grupp med få betalningsanmärkningar. Andelen äldre som har ett skuldsaldo eller ett utslag i enskilt mål hos kronofogden är färre än i alla andra grupper. Det återspeglas också i UCs riskprognos. Den sammantagna risken för åldersgruppen är betydligt lägre än för alla andra grupper. Sannolikheten för att få en betalningsanmärkning i enskilt mål ligger på strax över en procent mot tre-fyra procent för de andra åldersgrupperna. 

Använd riskprognosen

UC Risk Person är ett verktyg för att på ett tydligt och objektivt sätt mäta risk hos privatpersoner. Den tar hänsyn till alla relevanta riskfaktorer och är Sveriges träffsäkraste. Risken mäts i sannolikheten för att få en betalningsanmärkning i enskilt mål inom 12 månader.

Vill du lära dig mer om riskbedömning av privatpersoner? Läs mer om våra utbildningar här!

Publicerad 22 april 2017.