Så blir du säkrare på cyberhavet!

2021-03-19

Tänk dig internet som ett hav. Du vet att en flytväst är ett bra skydd för att minska risken att drunkna om du skulle hamna i vattnet. Du vet också att du inte bör ge dig ut i en liten roddbåt på öppet hav om det är storm. Du skulle nog inte välja att åka på en kryssning i farvatten som härjas av krig eller pirater – oavsett hur billig en sådan kryssning skulle vara. Allt som ett resultat av din kunskap om hot och risker.

Precis som med sjöfart är kunskap den viktigaste säkerhetsåtgärden vid internetanvändande. Det gäller både dig som uppkopplad privatperson men även din arbetsgivare och dig som anställd och användare av arbetsgivarens utrustning. Därför är det viktigt både för dig och för din arbetsgivare att förstå den aktuella hotbilden på internet och hur ni är exponerade.

Ett mycket roligt sätt att lära dig om cyberhoten är att titta på Mikko Hyppönens presentationer. Mikko Hyppönen är en av mina stora idoler – han är säkerhetsvärldens rock star. Börja med att lägga en kvart av din tid på detta underhållande TED talk och se om du inte blir sugen på att lära dig mer!

En enligt vår uppfattning riktigt bra källa till kunskap för dig som uppkopplad privatperson är den sida med tips som U.S. Department of Homeland Security skapat för icke-tekniska datoranvändare. Här kan man lära sig om hoten och även om hur man skyddar sig. Om du inte orkar navigera igenom alla tips så rekommenderar jag starkt följande tre:

Vi har även några favoritkällor vad gäller såväl generella hot som allmänt om cybersäkerhet mer riktade till den som har ett mer professionellt intresse, men inte redan är ”säkerhetsnörd”:

Surfa lugnt!