Nyföretagandet ökar kraftigt

2017-04-24

Det startades 22 procent fler företag under mars 2017 jämfört med samma månad förra året. Det visar Bolagsverkets senaste statistik. Och det är aktiebolag som är absolut vanligast.

Alla företagsformer har ökat, men majoriteten av alla nystartade företag som registreras är aktiebolag. Sju av tio nystartade företag som registreras på Bolagsverket är aktiebolag. Då är inte de enskilda företag som bara är registrerade hos skatteverket med. Räknar vi alla företag – även de som inte är registrerade på bolagsverket – är fortfarande enskilda firmor den vanligaste företagsformen. Hälften av alla företag i Sverige är en enskild firma och var tredje är ett vanligt aktiebolag.

Högre risk i nystartade företag generellt

Ökningen har lett till att antalet unga företag (yngre än 21 månader) aldrig varit så många som nu. I UCs statistik har vi sett att unga företag har en högre risk än äldre företag allt annat lika. Det tar i många fall ett par år att etablera en kundkrets och att få ordning på likviditet och lönsamhet.

En viktig parameter för att bedöma ett nystartat företag är hur styrelsen ser ut. Vilka meriter har de sedan tidigare? Äger de andra bolag? Har de bedrivit verksamheten i en annan bolagsform tidigare?  Har de suttit i styrelsen för andra bolag och hur ser de ut? Beroende på komplexiteten i ärendet kan det vara lämpligt att fråga kunden hur balansräkningen ser ut vid starten. Har bolaget funnits en tid är det intressant att titta på resultaträkningen så långt det är bokfört. Några andra parametrar som kan vara viktiga beroende på vilken typ av kreditansökan det gäller:

  • Verksamhetsbeskrivning
  • Affärsidé
  • Ägarförhållanden
  • Förtroende
  • Budget

Ett gott råd vid all kreditgivning och speciellt när risken är lite högre, är att följa upp kunden via UC Spektra. Då får du snabbt besked om kunden får svårigheter.

Publicerad 24 april 2017.