Nya regler minskar antalet betalningsanmärkningar

Under 2019 såg vi på UC en minskning av antalet betalningsanmärkningar på privatpersoner. Det beror till stor del på de nya reglerna för skulder till stat och kommun som infördes under december 2018.

De nya reglerna innebär att man numera får möjlighet att invända mot ett krav om obetalda parkeringsböter, underhållsstöd eller skatter. Detta då en extra påminnelse skickas ut innan kravet går vidare. Tidigare fick man direkt en betalningsanmärkning om man inte betalade en trängselskatt i tid. Den nya rutinen gör att många får en extra chans att betala sin skuld och undvika en betalningsanmärkning.  

Anmärkningarna minskar

Detta har lett till att betalningsanmärkningarna hos UC och de andra kreditupplysningsföretagen minskar. Bara när det gäller felparkeringsavgifter undviks ungefär 15 000 betalningsanmärkningar genom de nya reglerna.

Den största minskningen står däremot krav som rör obetald TV-licensen för. TV-licensen är numera ersatts med en skatt och då försvinner också betalningsanmärkningar kopplade till denna. Tidigare hade ungefär 140 000 personer betalningsanmärkningar som följd av obetalda TV-licenser.

Vad får det här för inverkan på våra riskprognoser?

Vi frågade Olle Engdegård, chef för UCs prediktiva modeller.

- Jag skulle säga att avskaffandet av TV-licensen som helhet har haft en marginell påverkan på UCs score, då personer med anmärkning till följd av obetald TV-licens ofta hade någon annan anmärkning i tillägg. För enskilda individer utan andra anmärkningar kan detta däremot innebära större möjlighet att få krediter, berättar Olle Engdegård. 

Den som redan har fått en anmärkning kommer att ha den kvar i sin kreditupplysning i 36 månader.

Läs mer om våra tjänser inom:

Kreditupplysningar på privatpersoner
Våra kreditscore på privatpersoner

Utbildningar för dig som jobbar med krediter

 

Richard Damberg

Richard Damberg

Utbildare och kreditexpert

Richard har arbetat som företagsrådgivare i SEB i 11 år och har hjälpt allt från den lilla nystartade firman till stora koncerner. Richard brinner för utbildningar och har hållit kurser till och från i tjugofem år.
08-670 90 55 richard.damberg@uc.se

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och tips inom affärs- och kreditinformationens värld.

Så här behandlar vi information om dig