Nu ökar betalningsanmärkningarna inför skatteåterbäringen

2018-05-28

Nu ökar betalningsanmärkningarna tillfälligt. Inför sommaren brukar andelen personer som precis har fått en betalningsanmärkning öka.

En förklaring kan vara att fordringsägare och inkassobolag gärna vill skicka in ärenden till Kronofogden så nära skatteåterbäringen som möjligt. Det ökar chanserna för dem att få betalt. Den trenden ser vi även i år.

Den långsiktiga trenden är annars att andelen personer med betalningsanmärkning minskar i takt med att fler har kommit i arbete och konjunkturen har stärkts.

Olika tyngd

Vissa anmärkningar är värre än andra. Tredskodomar och misslyckade utmätningsförsök av Kronofogdemyndigheten är exempel på sådana. Andra typer av anmärkningar har inte riktigt samma tyngd. Restförda felparkeringsböter är en lite speciell typ av anmärkning. Ibland tycker personen att den har fått en felaktig parkeringsbot och vägrar att betala. Det innebär inte alltid att kreditrisken ökar så mycket på den personen.

Varför får man en anmärkning

I bland råkar man ut för ekonomiska bekymmer i livet. Eller så är man lite slarvig. Och det kan resultera i en betalningsanmärkning. Ibland beror anmärkningen på en enstaka händelse som faktiskt inte kommer att inträffa igen. Ibland handlar det om ett mönster.

Det viktigaste rådet för att kunna bevilja krediter till personer med en betalningsanmärkning, utan att ta en ökad risk, är att titta på hur gammal anmärkningen är. UCs statistik visar att om det inte har kommit fler anmärkningar så klingar risken av gradvis allt annat lika. UCs verktyg är designade för att väga samman alla data kring personen till en risknivå som går att mäta.

Nedåtgående trend

Diagrammet visar en långsiktigt nedåtgående trend av andelen personer som har fått en anmärkning de senaste tre månaderna. Den visar också att andelen personer som får en ny betalningsanmärkning toppar runt maj -juni varje år. Just nu har sex procent av befolkningen någon typ av anmärkning registrerad. Den trenden är också nedåtgående.

Andelen som nyligen fått betalningsanmärkning

Publicerad 28 maj 2018.