Information

Just nu ringer personer i bedrägligt syfte och utger sig för att vara från UC. Var vaksam på detta och kom ihåg att UC aldrig ringer enskilda personer och ber dem att identifiera sig med BankID.

Lösningen som minskar risken att bli utsatt för kreditbedrägerier

2021-02-10

Kostnaderna för företagsbedrägerier överstiger 55 miljarder per år visar en undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemmar. Men känner du till att det finns en lösning som gör din företagsvardag både enklare och tryggare? Läs vidare så får du veta hur bedrägerierna går till, vilka varningstecken du ska se upp med och hur UC kan hjälpa ditt företag att upptäcka de kriminella i tid.  

Bedrägerier går ut på att vilseleda och för det behövs en trovärdig täckmantel. De kriminella använder därför allt oftare aktiebolag som sitt brottsverktyg för att genomföra omfattande kreditbedrägerier.

Det är speciellt två tillvägagångssätt som dominerar. Det ena är att brottslingar startar nya aktiebolag och förfalskar årsredovisningar för att få sina företag att framstå som kreditvärdiga. Det andra sättet är att bedragare tar över befintliga företag som har haft en seriös verksamhet tidigare med god kreditvärdighet.

Förvånande stor mängd bluffbolag

I ett typiskt upplägg använder kriminella en målvakt som ansiktet utåt i bolaget. Påhittade eller stulna identiteter förekommer också flitigt. Företaget utnyttjas sedan maximalt för att begå så många bedrägerier som hinns med innan det slutligen tvingas i konkurs.

Själva kreditbedrägerierna går ut på att de kriminella tar lån eller köper varor mot fakturering eller avbetalning. Vid en kreditprövning ser ju företagets ekonomi bra ut. Oftast har bedragarna inga planer alls på att betala, men det förekommer även att man gör en mindre order och inledningsvis betalar för sig. Detta i syfte att bygga förtroende för att kunna plocka ut ännu fler varor med tiden och därefter gå under jorden. När betalningsföreläggandena börjar hopa sig har brottslingarna redan dragit vidare.

Ungefär en femtedel av alla bolag som försätts i konkurs under ett år är bluffbolag. Det betyder alltså att en bra bit över 1 000 företag om året används till bedrägerier. Tyvärr kommer de flesta bedragare undan, bland annat på grund av att de utför brotten digitalt och att det är svårt att bevisa uppsåt. Dessutom är straffsatserna generellt sett låga om någon väl åker fast.

5 tydliga varningstecken

De kriminella är speciellt intresserade av blancolån, byggvaror, elektronik, leasinglösningar, fordon och bensinkort. Men alla branscher med varor som lätt kan omsättas till pengar riskerar att drabbas. Här kommer några varningstecken att se upp med:

  • Kunden är intresserad av en snabb affär.
  • Affären verkar för bra för att vara sann.
  • Kundens bolag är nystartat, har få anställda eller har legat vilande en längre tid och plötsligt visar en kraftigt ökad omsättning.
  • Affärens tajming eller rimlighet stämmer inte. Till exempel om man vill köpa fler mobiltelefoner än man har anställda.
  • Kunden är inte intresserad av att prisförhandla eller verkar okänslig för pris.

UC Detekt, ett effektivt verktyg till din hjälp

Att ständigt vara vaksam och fånga upp bedrägeriförsök kräver mycket av de som arbetar på landets kreditavdelningar. Alla uppgifter i en företagskreditupplysning går nämligen att förfalska. Ofta krävs det lång erfarenhet som kredithandläggare för att bygga upp den där magkänslan som indikerar att något är fel även om allt ser rätt ut i kreditupplysningen.

För att bidra till en effektivare bedrägeriprevention lanserade UC för drygt sex år sedan verktyget UC Detekt. Det är ett väl beprövat och avancerat bedrägerivarningssystem som med stor precision varnar dig innan skadan är skedd. Så fort du tar en kreditupplysning på kunden flaggar UC Detekt att du behöver undersöka företaget närmare och informerar om varför.

Minskar effektivt kreditbedrägerier

UC Detekt stoppar en stor mängd kreditbedrägerier. Verktyget är uppbyggt av cirka 50 regler som bygger på statistik och iakttagelser av aktiebolag utifrån scoring, storlek, styrelseinformation och mycket mer. Varje regel består i sig av 10-15 parametrar. Uppdateringar sker ständigt för att ligga steget före de kriminella.

Bakom UC Detekt hittar vi några av UCs skarpaste hjärnor. Och det är mycket tid och resurser som är nedlagt på att identifiera de oseriösa företagen, vilket har lett fram till att man i dagsläget har över 500 parametrar inlagda i tjänsten.

– Att bedragare vill få vetskap om de regler som styr verktyget får vi se som ett gott betyg på hur effektivt UC Detekt faktiskt identifierar blufföretagen, säger en av UCs experter på verktyget, och fortsätter:

– UC Detekt är en tjänst som kan användas av alla olika typer av företag och branscher skulle jag säga. Oavsett företagsstorlek är det komplicerat och tidskrävande att hålla sig uppdaterad om hur bedrägliga beteenden förändras och vad som behöver göras för att upptäcka dem. I vårt verktyg finns det dessutom datakällor som vi är ganska ensamma om på marknaden och som stärker träffsäkerheten. Med UC Detekt får företag ett bra extra lager av trygghet, säger UCs expert.

Källa: Svenskt Näringsliv rapport Att mäta brottslighetens kostnader

Vill du veta mer om UC Detekt? Läs vidare på produktsidan ››