Många frågor om kreditupplysningar utanför Norden

2017-01-18

Många kunder hör av sig till oss på UC och undrar över utländsk kreditupplysningar. Det är ju lätt att beställa en fransk kreditupplysning via uc.se, men det kan vara värre att tolka den.

De ser ut som de svenska, men innehållet skiljer sig åt mot vad vi är vana vid:

- En utländsk kreditupplysning bygger på det aktuella landets data och lagstiftning. Informationen skiljer sig åt från land till land. Därför ser innehållet olika ut i kreditupplysningen och det kan vara svårt att förstå varför riskklassen blir som den blir, säger Ami Starkman, utlandsspecialist på UC.

Vad ingår i scoringmodellerna?

Data om betalningsanmärkningar är viktiga i alla scoringmodeller. Bokslutssiffror är också en viktig källa. Ibland saknas bokslutssiffror så kan vi inte få ett score. Andra gånger påverkas företagets score av information som inte är officiell och som därför inte får visas i den utländska kreditupplysningen.

Via UCs hemsida kan du beställa kreditupplysningar direkt på skärmen för de vanligaste europeiska länderna. För övriga världen går det att specialbeställa kreditupplysningar.

Samarbete i Europa

UC ingår i ett samarbete med Europas ledande kreditupplysningsföretag. I det samarbetet har kreditupplysningsföretagen samordnat informationen så att kreditupplysningen ska innehålla samma information och ha samma struktur oavsett land. Det finns variationer eftersom lagstiftning och annat ser olika ut, men all viktig data finns med. Exempel på det är fullständigt namn och adress, registreringsår, verksamhetsbeskrivning, styrelse eller ägarinformation och betalningsanmärkningar. Ofta finns score, betalningserfarenhet och bokslutsuppgifter med i företagsinformationen.

Tyskland

I Tyskland behöver inte bolag med omsättning under sju miljoner euro offentliggöra sin årsredovisning. Det är först vid en omsättning på 9,6 miljoner euro och över som enbart balansräkningen är offentlig. I stället visas uppskattade omsättnings- och resultatsiffror. Insolvens- och konkursförfarande räknas som officiell information i Tyskland och visas i kreditupplysningen. Inkassoförfarande däremot räknas som inofficiell information och visas inte, men informationen ingår i modellerna för att bedöma betalningserfarenhet.

Belgien Frankrike, Spanien och Nederländerna

I de här länderna behöver aktiebolagen bara redovisa en förenklad årsredovisning. I Frankrike kan företag med en omsättning på maximalt åtta miljoner euro ansöka om få slippa visa årsredovisningen offentligt. Det innebär att vår franska leverantör kan använda siffrorna i scoremodellen, men att de inte visar dem i kreditupplysningen.

Betalningsanmärkningar är inte officiell information i Belgien och Nederländerna, men ingår i beräkningen av score för företag i de här länderna.

Betalningserfarenhet

Regler kring betalningsanmärkningar varierar länderna emellan, både vad som räknas som en betalningsanmärkning och hur länge den visas. Därför blir det viktigt att visa hur väl företaget betalar sina fakturor. Betalningserfarenhet anges som ett omdöme, exempelvis ”inom betalningsvillkoren” eller ”försening upp till 90 dagar”.

Har du frågor kring utländska kreditupplysningar? Hör av dig till oss på UC. Mejladressen är international@uc.se.

De här länderna kan du beställa kreditupplysningar på direkt via uc.se.

 • Danmark
 • Finland
 • Norge
 • Frankrike
 • Irland
 • Italien
 • Nederländerna
 • Belgien
 • Spanien
 • Polen
 • Litauen
 • Storbritannien
 • Tyskland
 • Österrike

Vi arbetar löpande för att få in fler länder, du kan läsa mer om våra utlandsupplysningar här.

Publicerad 22 mars 2017.