Goda tider gynnar inte alla

2018-03-06

Många har fått mer pengar i plånboken under de senaste åren. Sparandet ökar och fastigheterna går upp i värde. Men för den som inte har kunnat spara de sista fem åren ser det mörkare ut. Gruppen kvinnor utan buffert ligger kvar på höga 10 procent av befolkningen. Det skriver SBAB i ett pressmeddelande.

- Även om andelen kvinnor som har större sparat kapital har ökat sedan förra året är det anmärkningsvärt att 10 procent fortfarande svarar att det helt saknar den typen av pengar. Jag kan komma på hundra anledningar till varför en buffert behövs för oförutsedda utgifter. Det räcker med att tanden går av eller att diskmaskinen slutar fungera, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Den grupp som ligger sämst till är ofta ensamstående, många gånger kvinnor med låg lön.

– Det som stressar ensamstående föräldrar i dag, är att man vill att ens barn ska ha samma saker som andra barn har. Man ska ha en dator, rätt telefon, kläder så att man inte avviker. Och det kostar pengar, så det försöker man som förälder naturligtvis att prioritera.
Det säger Christina Olsson, talesperson Sveriges makalösa föräldrar.

Gruppen kvinnor som helhet är en grupp med lägre andel anmärkningar, skuldsaldo och risknivåer jämfört med männen, trots att gruppen har lägre lön än män.

Gruppen äldre ökar hos Kronofogden

Tittar vi på personer med ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten så sjunker andelen personer i alla åldrar utom ibland de äldre. Bland de som har fyllt 56 och äldre ökar andelen personer med ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten. Andelen personer med någon typ av anmärkning ökar också till skillnad från de yngre generationerna där andelen personer med anmärkning minskar.

Publicerad 6 mars 2018.