Branschkollen - Bygg

2017-03-31

Antalet kreditvärdiga byggföretag har ökat markant. Diagrammet visar hur antalet företag med de tre bästa av UCs riskklasser 3,4 och 5 har ökat, medan antalet företag i de två sämsta riskklasserna 1 och 2 har legat konstant. Det hänger ihop med att antalet nya företag i branschen har ökat med 25 procent sedan januari 2013 och att konjunkturen har varit stark. 

Vad ligger runt hörnet?

Framtiden ser ljus ut för byggföretagen. Konjunkturinstitutet frågar företagen om deras framtidsutsikter varje månad. Företagen inom bygg- och anläggningsverksamhet rapporterar om ökade orderstockar och ett ökat byggande. Även antalet anställda har ökat de senaste månaderna, men företagen menar samtidigt att bristen på arbetskraft är det främsta hindret för ett ökat byggande.

Bedrägerivarning

Bedrägeribrotten har tredubblats på tio år och byggbranschen är extra utsatt. Byggvaror kan lätt säljas vidare på den svarta marknaden. Bedragare köper gärna upp byggföretag med bra historik och utnyttjar det för att skaffa telefonabonnemang, byggvaror och bilar på leasing. Läs mer om hur UC kan hjälpa dig att upptäcka varningssignaler här

De största konkurserna de senaste månaderna

(källa: allabolag)

Konkurserna i byggbranschen har ökat för tredje månaden i rad. I november ökade konkurserna med sju procent jämfört med föregående år. Läs mer om den senaste konkursstatistiken här. I tabellen nedan hittar du de största nyligen inledda konkurserna de senaste fyra månaderna.

Den största konkursen i branschen är Svenska Infra och anläggningsbyggarna AB, som framförallt hade kommuner som kunder. Deras största pågående projekt hade en entreprenadsumma på 93 miljoner. Under 2015 blev lönsamheten ansträngd. 2016 års bokslut lämnades inte in till Bolagsverket, utan konkursen var ett faktum den elfte november i år.

Publicerad 31 mars 2017.