3 trender inom blancolån, skuldsaldo och anmärkningar

2017-10-27

Vad har strängare bolånekrav och den goda konjunkturen att göra med blancolån, skuldsaldo och anmärkningar? Ja det kanske verkar långsökt men när saker och ting förändras i samhället så ser man direkt en förändring av vissa andra saker. Här listar vi tre intressanta trender som är en direkt effekt av just detta.

Blancolånen ökar

Det är en ordentlig tillväxt av blancolån just nu och speciellt under senaste halvåret. Många mäklare berättar om köpare som tar ett blancolån som kontantinsats för ett bostadsköp. Mängden blancolån brukar gå ned något under sommaren då det är färre bostadstillträden, men när vi har frågat våra kunder visar det sig att många privatpersoner i stället lånar till resor och annan konsumtion under sommarmånaderna. Våra siffror bekräftas också av Riksbankens analyser där blancotillväxten ligger över 8 procent på årstakt (siffran för juni är 9,2 %). Det är en hög tillväxt. Samtidigt minskar antalet låntagare. Det betyder att lånen blir större per person. Vad detta innebär i längden återstår att se men vi håller fortsatt koll på utvecklingen.

Antalet personer med skuldsaldo hos Kronofogden minskar

Antalet personer med skuldsaldo hos Kronofogden fortsätter att minska. Detta beror på att konjunkturen har varit god under några år och då påverkar det även de värst utsatta. Men skuldsaldotrenden följer samma mönster som blancolånstrenden, det vill säga färre personer har skuldsaldo men de med skuldsaldo har en större skuld.

Om vi studerar de som hade skuldsaldo hos Kronofogden för 12 månader sedan ser vi att hälften inte betalar alls på sin skuld idag. Var sjunde person har helt betalat av sin skuld och resten betalar till Kronofogden.

Andelen personer med en ny anmärkning sjunker

I takt med att konjunkturen har förbättrats ser vi även en lägre andel personer som får en anmärkning i kreditupplysningen. Det är strax över två procent av Sveriges befolkning som har fått någon form av anmärkning de senaste tre månaderna. 

Publicerad 27 oktober 2017.