Sommaren är högsäsong för id-kapningar

2018-06-05

Att stjäla någons identitet och adress har blivit ett vardagsproblem. I vår egen årliga bedrägeriundersökning ser vi att antalet nya personer som har lagt en bedrägerispärr har ökat med 26 procent jämfört med samma period förra året. De senaste fem åren har antalet bedrägerispärrar ökat med 240 procent samtidigt som antalet inrapporterade id-stölder hos Polisen minskat något, till 116 760. Vi ser också att allt fler upptäcker bedrägeriet tidigt och att fler har ett aktivt id-skydd.

Nu under semestertider är det dock högsäsong för den här typen av brott och jag vill därför passa på att slå ett extra slag för några väl användbara tips.

Våra tips för att minska risken för id-kapning i sommar:

  1. Öka din medvetenhet kring ditt personnummer. Tänk att ditt personnummer är en värdehandling och var försiktig med hur och i vilket sammanhang du använder det. Säg till exempel inte ditt personnummer högt i kassa, lämna istället fram din id-handling eller körkort.
  2. Lås brevlådan. Eftersänd eller lagra din post när du reser bort.
  3. Spärra din adress hos Skatteverket. Det är ett enkelt och kostnadsfritt sätt att förhindra obehörig adressändring.
  4. Skaffa en bevakningstjänst, ett så kallat ID-skydd. Då får du direkt ett sms eller ett e-postmeddelande när ett bedrägeri håller på att ske eller när någon håller på att ta en kreditupplysning i ditt namn.

Vill du känna dig extra trygg kan du även läsa mer om vår bevakningstjänst UC Id-skydd, där du i realtid får en avisering via sms om någon har tagit en kreditupplysning i ditt namn.

Om du förlorat ditt ID-kort, körkort eller pass bör du anmäla det direkt till oss på UC. Då minskar risken för dig att bli utsatt för bedrägerier. Det kan du göra här.

Hur ID-smart är du? Testa här, det tar bara någon minut!

Vill du veta mer om vår undersökning? Här hittar du en infographic!

/ Victoria

 

Uppdaterad 2019-01-28