Enorma konsekvenser att vänta av kommande dataskyddsförordningen

2016-06-30

Redan inom två år kommer vi se effekter av dataskyddsförordningen, som år 2018 ersätter den nuvarande personuppgiftslagen. 

Lås oss börja med lite kort bakgrund: dataskyddsförordningen kommer på sikt ersätta befintliga personuppgiftslagen (PuL) och berör alla företag som har anställda eller privatpersoner som kunder. Enligt befintlig tidsplan har företagare fram till våren 2018 på sig att anpassa sina verksamheter, de företag som då inte följer förordningen riskerar att drabbas av sanktioner.

En av de största förändringarna vi kommer se som följd av dataskyddsförordningen är att vi som individer kommer äga alla uppgifter om oss själva. Det handlar inte bara om personnummer och adresser, utan all data som identifierar dig som individ. Här räknas till exempel webbhistorik och GPS-signaler in.

I artikeln kan du läsa om förändringarna och vilka konsekvenser detta tros få. Här ger även Axel Tandberg, juridisk expert inom området, sin syn på situationen. På Integritetsskyddsmyndighetens hemsida kan du läsa mer om Dataskyddsförordningen.

Victoria Preger

Nordisk marknads- och kommunikations direktör

Victoria brinner för kommunikation och har sedan 1999 arbetat med journalistik, marknadsföring, PR och kommunikation. Inom UC-koncernen är hon verksam som Nordisk marknads- och kommunikations direktör. Hon älskar att vistas i naturen och att vandra, är aktiv barnledare i Friluftsfrämjandet och tillbringar ledig tid i fritidshuset på Åland. Här bloggar hon om nya produkter och tjänster, digital transformering, socialt ansvarstagande, kundinsikter och gör omvärlds- och trendspaningar.