Enorma konsekvenser att vänta av kommande dataskyddsförordningen

2016-06-30

Redan inom två år kommer vi se effekter av dataskyddsförordningen, som år 2018 ersätter den nuvarande personuppgiftslagen. 

Lås oss börja med lite kort bakgrund: dataskyddsförordningen kommer på sikt ersätta befintliga personuppgiftslagen (PuL) och berör alla företag som har anställda eller privatpersoner som kunder. Enligt befintlig tidsplan har företagare fram till våren 2018 på sig att anpassa sina verksamheter, de företag som då inte följer förordningen riskerar att drabbas av sanktioner.

En av de största förändringarna vi kommer se som följd av dataskyddsförordningen är att vi som individer kommer äga alla uppgifter om oss själva. Det handlar inte bara om personnummer och adresser, utan all data som identifierar dig som individ. Här räknas till exempel webbhistorik och GPS-signaler in.

I artikeln kan du läsa om förändringarna och vilka konsekvenser detta tros få. Här ger även Axel Tandberg, juridisk expert inom området, sin syn på situationen. På Datainspektionens hemsida kan du läsa mer om Dataskyddsförordningen.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och tips inom affärs- och kreditinformationens värld.

Victoria Preger

Director, Marketing and Communications

Victoria brinner för kommunikation i alla dess former. Hon har sedan 1999 arbetat med journalistik, marknadsföring, PR och kommunikation. Inom UC-koncernen är hon verksam som marknads- och kommunikationschef. Hon älskar att vistas i naturen, är aktiv barnledare i Friluftsfrämjandet, gillar de småländska skogarna där hon har sina rötter och havet där hon tillbringar ledig tid i fritidshuset på Åland.