En id-kapning kan tyvärr drabba vem som helst

2017-07-14

De senaste dagarna har vi fått följa ödet för Securitas vd Alf Göransson, som tidigare i år drabbades av en id-kapning. Nu har det gått så långt att han även försatts i personlig konkurs. En id-kapning kan få oerhörda konsekvenser för individen och det vi ser är att allt fler individer i ledande ställning blir drabbade. En id-kapning kan tyvärr drabba alla.

Visste du till exempel att id-kapningar i Sverige omsätter drygt 6 miljarder kronor eller att snittbeloppet för den som blir drabbad är i genomsnitt 52 000 kr? Men det finns hopp. Det går att förhindra att bedrägeriet sprider sig snabbare och blir mer omfattande än nödvändigt.

Så här i semestertider och bedragarnas högsäsong vill jag tipsa om några saker som du som privatperson kan göra redan nu. Du kan till exempel skaffa dig ett ID-skydd som gör att du får en realtidsavisering via sms eller e-post så fort någon tar en kreditupplysning i ditt namn.Inser du att det inte är du själv som handlat just då bör du misstänkta att du blivit drabbad av id-kapning.

Om du blivit utsatt så kan du enkelt och snabbt göra en kostnadsfri bedrägerispärr. Det innebär att du hindrar bedragarna från att göra fler bedrägerier de närmaste veckorna. Du behöver dock alltid polisanmäla händelsen. Gör du det kan du skydda dig i upp till fem år. Lägger du en bedrägerispärr kostnadsfritt så spärras du automatiskt hos alla kreditupplysningsföretag i Sverige. Bra va?

Igår blev jag intervjuad av Svenska Dagbladet i denna fråga. Här kan du ta del av den artikeln!

Vill du ha fler tips på hur du kan minimera risken för en ID-kapning? Läs våra sommartips!

Hur ID-smart är du? Testa här, det tar bara någon minut!

Trevlig helg!

Victoria

 

Uppdaterad 2021-04-20