Shoppa smart under Black Friday

2018-11-23

Idag är det Black Friday och detaljhandeln satsar stort. Shoppingdagen har tagit oss svenskar med storm och vi förväntas konsumera för mångmiljardbelopp. Här kommer några shoppingtips kring vad man kan göra för att undvika fällorna som kan påverka det personliga kreditbetyget negativt.

Black Friday är här och därmed en av världens största shoppingdagar. Vad bör man tänka på för att inte det personliga kreditbetyget ska påverkas negativt?

Mitt bästa tips är att se över hur många kreditkort du har. Använder du verkligen alla eller kan du avsluta några? Antalet kreditkort du har kan påverka ditt kreditbetyg negativt, även om du inte nyttjar alla kort för köp. Det här är något som jag tror inte så många känner till.

Shoppa smart

 • Var medveten om antalet kreditupplysningar som tas på dig
  I vissa fall kan antalet kreditupplysningar tagna på dig påverka ditt kreditbetyg. Alla banker och långivare har egna regler kring detta, men det bästa är att vara medveten om det och inte ansöka om lån eller krediter i onödan.

 • Övertrassera aldrig ditt kreditkort
  Att övertrassera betalningsutrymmet på ditt kreditkort kan innebära att banken flaggar för detta till kreditupplysningsföretagen, som till exempel UC, och det kan få negativ inverkan på ditt kreditbetyg. Se också över hur många kreditkort du har.

 • Shoppar du på nätet? Säkerställ att det är en schysst e-handelsplats
  Idag är det väldigt enkelt att se om en e-handelsplats är trygg att shoppa på eller ej. En stark rekommendation är att alltid leta efter de symboler som indikerar trygg e-handel som oftast finns längst ned på sidorna.

 • Shoppa bara om du har råd – och betala alltid dina fakturor
  En tumregel, men ändå något som är värt att påminna om, är att bara shoppa om du har råd. Undvik att fastna i dyra krediter för impulsmässiga köp och betala alltid dina fakturor för att inte få en betalningsanmärkning.

Vill du bli ännu mer kreditsmart kan läsa mer på MinUC

Hur ID-smart är du? Testa här, det tar bara någon minut!