ID-kapningar är ett kostsamt problem

2017-04-20

Förra veckan presenterade UC resultatet av vår undersökning rörande ID-kapningar och bedrägerier. Jag kan inte låta bli att slås av hur stora belopp det handlar om och hur många människor som drabbas av dessa brott. Enligt Polisen anmäldes över 120 000 ID-kapningar år 2016, vilket är en markant ökning från föregående år. Enligt vår undersökning var snittbeloppet per bedrägeri hela 52 000 kronor år 2016. Det innebär att ID kapningar förra året omsatte drygt 6,3 miljarder kronor.

Vi blir alla mer digitala och bedrägerierna avser främst näthandel, telefonabonnemang och köp via postorder. Hela riket är drabbat även om storstadsregionerna fortfarande är mest drabbade. Därtill ser vi en tydlig ökning även inom andra län i Sverige.

 

Bedrägerispärr – en enkel säkerhetsåtgärd

Det jag slås av när jag ser statistiken är att av dessa drygt 120 000 ID-kapningar som anmäldes till Polisen var det färre än 10 % som valde att lägga en bedrägerispärr hos kreditupplysningsföretagen. Det är idag mycket snabbt och enkelt att lägga en spärr – helt utan kostnad. Inom branschen har vi även ett samarbete som gör att man endast behöver spärra sig hos ett bolag som därefter informerar de övriga. En enkel och helt kostnadsfri säkerhetsåtgärd som väldigt många inte har utnyttjat.

Här kan du läsa mer om hur bedrägerispärren fungerar

 

Agera snabbt med ID-Skydd

Jag har, som många andra, valt att ha ett separat ID-Skydd. Givetvis kan man inte helt skydda sig från bedrägerier, men det gäller att upptäcka händelsen så fort som möjligt för att därigenom minimera, eller i vissa fall helt förhindra, bedrägeriförsöket.

Vi på UC har realtidsuppdateringar avseende information om att någon tagit en kreditupplysning på dig, vilket ger utmärkta möjligheter att agera om det skulle vara så att frågeställaren är okänd för dig. Med tanke på att nästan hälften av de drabbade upptäckte bedrägeriet när de fick en kopia av kreditupplysningen stärker det oss att det är en viktig faktor att informationen når ut snabbt. Vi har även i vår undersökning valt att fråga personer som drabbats av en ID-stöld om dessa personer, förutsatt att de haft ID skydd, skulle upptäckt bedrägeriet redan inom 24 timmar och så gott som samtliga svarade ja på den frågan.

Läs mer om vårt ID-Skydd här

 

Tips på smart ID-hantering

Vi är många som arbetar för att motverka ID-stölder; Polisen, myndigheter, vi på UC med flera. Samtidigt är det svårt att komma till rätta med problematiken. Så det är även upp till oss privatpersoner att för vårt eget bästa försöka agera så smart som möjligt. Några enkla tips är:

 

Här kan du ta del av vår undersökning


Uppdaterad 2020-01-30