Information

Just nu ringer personer i bedrägligt syfte och utger sig för att vara från UC. Var vaksam på detta och kom ihåg att UC aldrig ringer enskilda personer och ber dem att identifiera sig med BankID.

Från värdetransportrån till vd-kapningar

2016-07-14

Den tunga ekonomiska brottsligheten har bytt skepnad. Flera grovt kriminella personer som tidigare ägnade sig åt rån av värdetransporter har nu lierat sig med ekonomer som siktar in sig på svaga länkar i bankernas och de likvidstarka bolagens kommunikationer. 

Rena bolagskapningar, där kriminella figurer går in och ändrar i ett företags aktiebok och sedan tömmer företaget innan någon hinner slå larm, har funnits ganska länge. De senaste åren har dessutom så kallade ”vd-kapningar” ökat dramatiskt. Det kan till exempel innebära att man tar kontroll över vd:s eller annan nyckelpersons e-post och börjar agera i dennes namn. Det kan handla om att de beordrar stora penningöverföringar eller beställer dyrbara fordon i annat namn. Förövarna hittar hela tiden nya vägar, och för att skydda sig krävs både förebyggande åtgärder och ständig uppmärksamhet. 

Läs mer om vilka det är som utsätts för företags- och vd-kapningar och om hur du kan skydda dig

 

Uppdaterad 2019-04-08