Har du fått en upplysningskopia?

Här hjälper vi dig med svar på frågor

Varför har jag fått en upplysningskopia?
Den som ger någon typ av kredit vill ibland ha ett underlag för att kunna ta ett säkrare beslut. Därför har det företaget, angivet på brevet, bett om dina uppgifter. Vi skickar alltid en kopia till dig så du vet vilken information vi har lämnat ut om dig. Det är vi skyldiga enligt Kreditupplysningslagen. Informationen som du ser i brevet motsvarar informationen som företaget har fått.

Vem kontaktar jag vid frågor?
Du bör i första hand kontakta företaget som har tagit upplysningen på dig. Du kan även kontakta vår kundservice där vi svarar på allmänna frågor om upplysningskopian. Av säkerhetsskäl kan vi inte prata om dina personliga uppgifter.

Hur ser en upplysningskopia ut?
Här kan du se vad en upplysningskopia innehåller, det finns två varianter beroende på hur mycket information frågeställaren har hämtat som vi kallar för micro och standard. Klicka på länken så öppnas upplysningskopian som en pdf (högerklicka för att ladda ner).

Exempel Upplysningskopia Privatperson: Mikro   Standard

Exempel Upplysningskopia Företag: Standard

Vilka källor hämtar UC information från till upplysningskopian?
Informationen i våra kreditupplysningar hämtas från våra källor, bland annat Bolagsverket, SCB, Kronofogden och Skatteverket. Beroende på vilken typ av information som är felaktig kan du i vissa fall behöva kontakta källorna direkt om något blivit fel. Här är en lista på våra källor.

Jag vill se min upplysning
För dig som privatperson kan du enkelt beställa din egen upplysning och få information om dina lån och krediter, eventuella betalningsanmärkningar och när de försvinner samt senaste kreditförfrågningar som är gjorda på dig. Läs mer om Min Upplysning