Information

Just nu ringer personer i bedrägligt syfte och utger sig för att vara från UC. Var vaksam på detta och kom ihåg att UC aldrig ringer enskilda personer och ber dem att identifiera sig med BankID.

Per blev id-kapad och företaget sattes i konkurs

Möt Per Östberg, en av våra kunder som använder Håll Koll. Per blev id-kapad, vilket även resulterade i att hans bolag försattes i konkurs. 

Hur fick du reda på att en bolagskapning höll på att ske och vad blev konsekvenserna? 

- Jag fick sms och e-post via Håll koll om att det hade skett en förändring i mitt bolag. Jag gick direkt in och läste och fick information om att någon hade försatt mitt bolag i konkurs hos Tingsrätten, berättar Per.

- Jag plockade upp telefonen på en gång och ringde till både Polisen och Tingsrätten. Det visade sig att någon hade utgett sig för att vara jag hos tingsrätten, och bett om att få ansöka om konkurs för mitt bolag. Id-kaparen hade skrivit under papper om konkurs, men inte med min signatur.

Hur kunde det bli så här?

Per berättar att Tingsrättens säkerhet är bristfällig, då de inte får identifiera personen via legitimation, vilket innebär att vem som helst kan gå till Tingsrätten och utge sig för att vara bolagsägare utan att någon som helst identifiering sker. Detta på grund av den nya lagstiftningen kopplad till GDPR.

- Mina leverantörer ringde mig och frågade vad som pågick, de hade själva Håll koll och fick även notifiering om vad som hade hänt. Jag polisanmälde självklart ärendet. Det var tur att jag fick informationen så snabbt, och kunde begränsa konsekvenserna.

Per berättar att konsekvenserna av id-kapningen är dels att det inte är bra att ha en konkursansökan i sin historik när det tas kreditupplysningar, framför allt vid fakturaköp. Men även att hans anseende som trovärdig företagare gentemot kunder och leverantörer kan bli skadat. 

Hur hjälpte produkten Håll koll dig?

Tack vare Håll koll kunde Per vara snabb på bollen, och stoppa händelseförloppet innan det var försent. Han menar att det kunde ha blivit mycket värre, men att han kunde förebygga bolagskapningen genom att snabbt kontakta sina leverantörer och kunder samt meddela Tingsrätten om att det handlade om en bolagskapning. 

- Det var faktiskt väldigt tur att jag hade Håll koll, annars hade allt kunna pågå mycket längre och därmed innebära större förluster, säger Per.

- Förutom att jag kunde agera snabbt så fick jag fort reda på vad som hade hänt, när id-kapningen skedde, samt i vilken omfattning. Jag fick en exakt adress och telefonnummer, och det skickades ut en kopia på pappret, där jag direkt såg att det inte var min signatur. Det var väldigt skönt.  

Är du nöjd med Håll koll? 

- Ja, jag är jättenöjd. Den gör det den ska göra! Att den varnar och skickar ut information om vad som hänt.  

Är du nyfiken på att läsa mer om Håll koll, klicka här!