Information

Just nu har vi problem att visa UC konkursstatistik, vi arbetar på att lösa detta så snart som möjligt.

Lars hjälper 2000 svenska företag att hålla koll och minimera risk

– UC Håll Koll är visserligen inte någon försäkring, men för en företagare vågar jag påstå att det är lika viktigt som för privatpersonen att teckna en hemförsäkring. Drabbas du av ett inbrott i ditt hem kan du bli av med din tv, någon dator och en flaska whisky. Råkar företaget ut för en bolagskapning kan det bli en miljonsmäll.

Det säger Lars Ericson, expert på bevakningstjänster vid Affärsfakta i Sverige AB som erbjuder UCs tjänster till små och medelstora företag. Tidigare har han jobbat inom internationell oljehandel, numera hjälper han 2000 svenska företag att förebygga risker genom att hålla koll.

Inte en försäkring alltså. Hur skulle du då beskriva tjänsten Håll Koll?

– Det är en bevakningstjänst. Jag brukar säga att det är en kombination av tre viktiga delar. Dels ett optimerat informationsflöde direkt in i din mejl, dels möjligheten att upptäcka bedrägerier, intrång och kapningar innan det är för sent. Och sist men inte minst snabb och professionell hjälp om du ändå skulle drabbas, säger Lars.

Och det finns definitivt all anledning att vara uppdaterad om alla typer av händelser kring det egna företaget. Undersökningar pekar på att någonstans mellan 15 och 30 procent av Sveriges bolag har drabbats av en bolagskapning eller ett försök till en sådan.

Så går en bolagskapning till

En bolagskapning är när en bedragare ändrar bolagets uppgifter hos Bolagsverket på falska grunder. Det kan exempelvis handla om att bedragaren skriver sig själv som ny firmatecknare, lämnar in en falsk adressändring av din företagsadress eller skickar in förfalskade ansökningar. Om bedragaren lyckas få kontroll över ditt företag i form av en teckningsrätt i styrelsen kan hen på så sätt handla, dra krediter och köpa tjänster och produkter i bolagets namn. I värsta fall även ta ut pengar från bolagets bankkonto.

– Problemet är att det är överraskande enkelt för någon med onda avsikter att åstadkomma stor skada – inte minst ekonomiskt. Allt som behövs är ett förfalskat styrelseprotokoll. Namnteckningarna kollas inte och ändringen kräver ingen e-legitimation. Både ”Donald Trump” och ”Kalle Anka” har använts som signaturer utan att de lett till vidare åtgärd, säger Lars.

Bevakar alla händelser

UC Håll Koll bevakar alla händelser hos Bolagsverket, Lantmäteriet, Skatteverket, Kronofogdemyndigheterna och tingsrätterna för din räkning. När något händer eller ändras som rör ditt bolag blir du direkt informerad, exempelvis via mejl.

– Det finns ju tjänster som Min Myndighetspost och Bolagsverkets App. Problemet är att myndigheter ännu inte har digitaliserat all sin information. Med UC Håll Koll får du informationen direkt, och du får den samlat. Du behöver inte bevaka flera olika källor och riskera att missa att något försvinner i flödet eller att posten inte kommer fram. Just tidsaspekten är oerhört viktig om något skulle hända. När någon försöker kapa ditt bolag är de första dygnen avgörande för att minimera skadorna, berättar Lars.

Assistans dygnet runt

Skulle du ändå råka illa ut inkluderar UC Håll Koll personlig assistans dygnet runt och UC har dessutom en mycket välutbildad Kundservice. Den som drabbas får hjälp och stöttning med att spärra organisationsnumret och bestrida eventuella krav.

– Bland mina kunder finns allt från enmansföretag till stora bolag med internationell verksamhet, säger Lars, som genom åren hjälpt många att reda ut konsekvenserna av olika intrång.

Kostade en kvarts miljon

– Jag minns ett fall där en företagare skulle sälja ett inaktivt bolag utan andra tillgångar än aktiekapitalet på 50 000 kronor. När han skulle genomföra affären upptäckte han att en bedragare hade kapat bolaget och handlat för 350 000 kronor i dess namn. Skadan var då redan skedd. Det tog sedan tre månader att få tillbaka kontrollen över bolaget och det kostade en kvarts miljon att driva ärendet.

Lars påpekar att det oftast är just krediten som bedragaren är ute efter. Och han betonar att det inte spelar någon roll om bolaget är aktivt eller inte, stort eller litet. Det är företagets bokförda tillgångar i kombination med kreditbetyget som dikterar risken och ofta löper små bolag en proportionellt större risk.

Ingen flyger under radarn

– Det finns ingen exakt vetenskap för att bedöma risken men om ditt bolag har bokförda tillgångar på två miljoner och ett godkänt kreditbetyg hos UC kan du – eller bedragaren – i regel handla och dra krediter för en halv miljon eller mer. Ett bolag med 20 miljoner i tillgångar kan kanske få krediter på en miljon och företaget med 50 miljoner i omsättning kan få kredit upp till 1,5 miljoner i inledningsskedet. Variablerna dock många. Det är något som småföretagaren bör ha i åtanke. Ingen flyger under radarn, säger Lars Ericson.

Teckna UC Håll Koll här