Bolåneinstitutet Stabelo bryter ny mark med hjälp av UC

Tack vare en effektiv och högt digitaliserad bolåneprocess kan nytänkande bolåneinstitutet Stabelo erbjuda sina kunder konkurrenskraftiga bolåneräntor med handläggningstider på högst fyra dagar. Här berättar vd Hampus Brodén hur UC spelar en utslagsgivande roll för Stabelos digitalisering och affär.

Marknaden för bolån domineras fortfarande av storbankerna och välkända låneinstitut. Det här är något som grundarna till låneinstitutet Stabelo vill ändra på.

– Vi vill driva utvecklingen mot en ärligare prissättning och ta död på hetsen kring dolda rabatter och lockpriser. Vår affärsidé går ut på att genom digitala kanaler erbjuda färdigförhandlade bolån med automatisk och transparent rabatt, säger Hampus Brodén, vd och medgrundare till Stabelo.

När Stabelo startades 2016 lade man mycket tid på att effektivisera ansökningsprocessen för bolån. Storbankerna och de större låneinstituten har missat hur mycket som faktiskt kan automatiseras och förenklas för kunden. Den svenska bolånemarknaden är unikt digitaliseringsbar menar Hampus Brodén. Men för att lyckas behövs tillgång till data.

– Vi tittade på flera olika leverantörer men det fanns ingen som kunde leverera all den bredd på data som vi behövde till hushållskalkyl, bostadsvärdering och kreditscore. Förutom UC. Från dem kunde vi plocka allt från ett ställe och de var samtidigt väldigt öppna för att paketera sin data utifrån våra behov. I UC såg vi en partner som ville utvecklas tillsammans med oss.

Inte en vanlig leverantör

Stabelos bolånehantering går snabbt, riktigt snabbt. De utlovar högst fyra handläggningsdagar, men ofta går det fortare än så. Detta utan att kompromissa med vare sig med kundens trygghet eller Stabelos kreditrisk. Snabbheten kommer från den automatiserade bolånehanteringen som sparar tid genom att all data hämtas automatiskt till handläggarens dashboard på datorn. Dessutom sparas mycket tid på att inte skicka ut fysiska blanketter. Istället undertecknas alla handlingar med BankID.

En av de saker som Hampus Brodén är mest nöjd med är att UC även har agerat partner och bollplank när Stabelo skapade sin automatiserade bolåneprocess.

– Vi tog bland annat fram en kreditmodell som vi kunde bolla med UCs analytiker. Jag tycker att UC har varit väldigt tillgängliga och intresserade av att bidra. Allt från produktansvariga till kundansvarig har varit engagerade och hjälpt oss förverkliga den höga digitaliseringsnivå som vi eftersträvade, säger Hampus Brodén.

Samarbetet med UC har resulterat i att Stabelo kan bryta ny mark och presentera innovativa lösningar på bolånemarknaden som inte funnits sedan tidigare. Det har tilldragit sig intresse både från bolånekunder och investerare på marknaden. Idag finns bland annat Avanza och Stefan Persson bland bolagets ägare. Stabelo utsågs även till vinnare av Privata Affärers pris för Årets Bolån 2020. Inte en dålig kvalitetsstämpel för ett uppstickarbolag på en konservativ marknad.

– Jag kan bara konstatera att vi är jätteglada att vi teamade upp med UC. De är serviceminded, flexibla och professionella. Deras förmåga att anpassa sina tjänster efter våra behov har i högsta grad bidragit till att vi har kunnat digitalisera vår bolåneprocess i så stor omfattning. De har också en självklar roll i vår framtida affärsutveckling som jag ser det, säger Hampus Brodén.


UC har hjälpt Stabelo med:

• Risk- och kredithantering
• Kreditstrategier
• Låneförmedlarservice
• Bostadsvärderingar


Vill du veta mer om Stabelo? Här hittar du deras hemsida