Automatiserad fastighetsvärdering är nyckeln till framgång

När andra banker fokuserar på storstäderna lyfter Landshypotek Bank blicken. De vill aktivt bidra till en levande landsbygd, till exempel genom att hjälpa kunder att finansiera sitt boende i hela Sverige. Med UC Bostadsvärdering kan de erbjuda en kreditprocess som är både snabb och transparent. 

Landshypotek Bank har anor från 1800-talet och ägs av 39 000 jord- och skogsbrukare där överskottet går tillbaka till deras verksamheter. Som produktchef på privatsidan ansvarar Ann Wilén för bolån och sparande. Det hon tycker är roligast med sitt jobb är att utveckla produkterna genom att ständigt försöka skapa mervärde och större funktionalitet för kunderna.

Ett sådant exempel är Landshypotek Banks satsning på en automatiserad och transparent kreditprocess. Kunderna kan direkt se vad räntan är och vad som påverkar den utifrån deras individuella situation. De slipper förhandla och måste inte heller bli helhetskund hos banken för att få konkurrenskraftiga villkor.

– För att erbjuda detta behöver vi förlita oss på en säker fastighetsvärdering. Kunderna skickar in sin fastighetsbeteckning online och får direkt svar på vad fastigheten är värd. Vi har valt att samarbeta med UC Bostadsvärdering eftersom de är en välkänd aktör med bra och trygga lösningar. Vi samarbetar med UC även inom kreditupplysning och prognostjänster och har haft ett bra samarbete med dem i alla lägen, säger Ann Wilén.

Kärnan i erbjudandet

UC Bostadsvärdering samlar avancerad ortsprisstatistik på alla fastighetstyper i hela Sverige, till exempel småhus och lantbruk. Informationen kan nås via en webbportal eller integreras via ett API direkt hos kunden. På Landshypotek Bank använder man en statistisk värdering från UC, som baseras på uppgifter om fastigheten det gäller och hur försäljningen har sett ut i området där fastigheten ligger.

Samarbetet med UC har lett till att de har kunnat effektivisera och automatisera processen i högre grad. Ann Wilén lyfter fram att en pålitlig värdering är helt nödvändig eftersom den ihop med belåningsgraden utgör kärnan i deras erbjudande.

­– Vi vill erbjuda en rättvis prismodell så att kunden får en viss rabatt automatiskt utifrån fastighetens belåningsgrad. Lika för alla. Kunderna kan se vilka gränsvärden som ger vilka rabatter och behöver inte bevaka sin rabatt eller förhandla. Den processen behöver vara snabb och effektiv, vilket den blir med hjälp av bostadsvärderingen från UC.

Finns det något du tycker sticker ut med samarbetet ni har med UC?

– Jag tycker att de är väldigt proaktiva. De månar verkligen om att ha en bra kundrelation. Vi ses regelbundet och har en öppen dialog. De följer upp vår affär i två delar också, det är bra. Vi får veta vad som händer hos UC som kan underlätta för oss samtidigt som de är intresserade av våra behov och framtida planer för att kunna hjälpa oss på bästa sätt även på sikt, säger Ann Wilén.

Nyfiken på vad UC kan göra kring Bostadsvärdering, läs mer här!