Håll koll på din identitet under Black Friday

Pressmeddelande nov 21, 2017 08:00

På fredag stundar Black Friday, en shopping- och readag har blivit en av de största i Sverige. På UC ökar antalet tagna upplysningar på privatpersoner markant under den dagen, och vi vill uppmärksamma hur du kan förebygga att bli utsatt för en identitetsstöld i shoppingyran.

UC har under flera år arbetat med att löpande informera och sprida kunskap kring hur man som konsument kan öka sin medvetenhet och förebygga en identitetsstöld.

- ”Under en shoppingdag som denna vill vi påminna om att behandla sitt personnummer som en värdehandling. Det tåls att upprepas. Det är så enkelt att någon står bakom dig i kassakön, hör dig säga ditt personnummer och direkt har underlag för att beställa varor och tjänster i ditt namn”, säger Siri Bengtsson, affärsområdeschef för privattjänster på UC.

UCs tips på tryggare shopping under Black Friday

  • Bevaka ditt personnummer. I tjänsten ID-skydd ingår realtidsbevakning där du direkt kan se om en kreditupplysning har tagits på dig via UC. Är det något du inte känner igen är det enkelt att agera snabbt.

  • Undvik att uppge ditt personnummer muntligen till kassör eller motsvarande. Visa din legitimation istället.

  • Behandla och hantera din legitimation som en värdehandling.

  • Kvalitetssäkra de e-handelsbutiker du shoppar i och säkerställ att de har certifikat som uppvisar detta, exempelvis Trygg E-handel-symbolen eller något av UCs sigill.

  • Betalar du med kort direkt i e-handelsbutiken, gå igenom ditt kontoutdrag i efterhand och säkerställ att transaktionen stämmer överens med ditt köp.

Mer tips på hur du skyddar din identitet på minUC.se