Få automatiska uppdateringar när dina kunder byter verklig huvudman

2020-08-31

En viktig del i arbetet med att förhindra penningtvätt och andra olagliga verksamheter är att ha koll på vem som är verklig huvudman, men det är ofta både tidskrävande och innebär en del administration. Därför lanserar UC en ny tjänst, UC Benefical Owner Monitoring, där kunderna får en automatisk uppdatering när verklig huvudman förändras i ett företag.

I slutet av augusti utökar UC sin Beneficial Owner-familj och lanserar tjänsten UC Beneficial Owner Monitoring.

- Tjänsten innebär att kunderna får en automatisk uppdatering av verkliga huvudmän. Företagen bestämmer vilken portfölj av kunder de vill ha en uppdatering på och om det sker en förändring i verklig huvudman uppdateras våra kunder automatiskt med den informationen, säger Ola Nielsen, produktägare Risk Decisions på UC.

Precis som de två andra tjänsterna, UC Beneficial Owner och UC Beneficial Owner Batch, är det Bolagsverkets officiella register om verklig huvudman som man tillgängliggör. De flesta företag och föreningar måste sedan 2017 enligt svensk lag anmäla verklig huvudman till Bolagsverket, detta i enlighet med EUs penningtvättsdirektiv som antogs 2015. Informationen om verklig huvudman ska bidra till att bekämpa penningtvätt och finansiering av terrorism.

UCs tjänster för verklig huvudman fyller olika funktioner. UC Beneficial Owner finns för de som vill kolla upp verklig huvudman i ett specifikt företag medan man i UC Beneficial Owner Batch kan kolla upp flera kunder samtidigt i en körning mot registret. Genom tjänsterna får man information om hur verklig huvudman ser ut i nuläget, man får till exempel namn och personnummer, hur stor andel av företaget som personen kontrollerar och vilken typ av kontroll det handlar om.

Men så finns det bolag som behöver ha en mer kontinuerlig uppdatering när det sker förändringar i registrering av verklig huvudman.

- Framför allt är UC Beneficial Owner Monitoring till nytta för företag som går under penningtvättsdirektivet och som måste kunna visa att de har kollat upp verklig huvudman och att de har aktuella uppgifter. Alla företag har dock nytta av att veta vem man gör affärer med, särskilt ur bedrägerisynpunkt, säger Ola Nielsen.

De som går under penningtvättsdirektivet är dels finansiella verksamheter som banker och finansbolag, dels icke-finansiella verksamheter som bland annat spelbolag, fastighetsmäklare och revisionsbyråer. Fast att ha koll på verklig huvudman är av stort värde oavsett företag, särskilt när man har kundrelationer med andra företag. Sedan lagen om straff för penningtvätt infördes 2014 har nämligen anmälningar om penningtvätt ökat markant. Det visar en rapport som Brottsförebyggande rådet (Brå) har gjort och som publicerades i december 2019. År 2015 och 2016 anmäldes runt 2 000 penningtvättsbrott per år, 2018 hade den siffran ökat till 7 000 anmälningar per år. Bedrägerier står för en majoritet av anmälningarna och dessa är ofta ett förbrott till penningtvätt. Antalet lagförda penningtvättsbrott ökade under perioden 2015-2017 från runt 200 till omkring 1 000, i 74 procent av domarna var bedrägeri förbrott till penningtvättsbrottet.

Ola Nielsen berättar att ett typiskt bedrägeri är att någon eller några startar eller tar över ett aktiebolag och tar ut krediter utan avsikt att betala tillbaka, och sedan antingen lämnar bolaget eller försätter det i konkurs.

- Verklig huvudman ändras rätt som det är. När man ingår ett nytt avtal är det naturligt att man kollar upp en ny kund, men även befintliga kunder kan vara bra att ha regelbunden koll på. Här är UC Beneficial Owner Monitoring en trygghet för kunden, de vet att de har den senaste informationen om verklig huvudman och vi hjälper samtidigt kunden att efterleva de regler som finns, avslutar han.

Läs mer om våra tjänster för att kontrollera verklig huvudman här!