Aktiekapitalet sänks – vad innebär det?

2019-12-03

Den 1:a januari sänks aktiekapitalet till 25 000 kronor. Genom att sänka kapitalkravet vill regeringen göra aktiebolagsformen mer tillgänglig för de som driver eller vill starta företag. Förhoppningen är också att förslaget kommer bidra till att öka sysselsättningen och den ekonomiska tillväxten i Sverige. Men vad innebär det här för alla som jobbar med att bedöma företag? Jag har skrivit om det här tidigare och mina farhågor är samma nu som då. 

Det är bra att reglerna underlättar för hårt arbetande entreprenörer. Men det finns några saker att hålla i minnet för alla oss som arbetar med företagsbedömning: 

Företag som brottsverktyg

Risken ökar för att fler kriminella använder bolagsformen som brottsverktyg när aktiekapitalskravet sjunker. Barriären för att starta eller köpa ett företag sänks ytterligare. Att brottslingarna använder sig av aktiebolagsformen är inget nytt, utan en långvarig trend. Nu ökar därför kraven på alla som bedömer företag. Dels ökar kraven på att kritiskt analysera en årsredovisning, dels att agera i tid om kreditupplysningen visar på betalningsanmärkningar eller annan negativ information.

Ogenomtänkt företagande

Nivån på aktiekapitalet ger också ett visst skydd mot ett ogenomtänkt företagande. Om ett aktiebolag drabbas av ekonomiska problem förbrukas en buffert om 50 000 kronor relativt fort. Nu när aktiekapitalet sänks kommer det att bli ännu viktigare att löpande övervaka sina kunder och agera innan bolaget hamnar på obestånd. Idag är det enkelt att löpande följa sina kunder, leverantörer och konkurrenter. Använd UC Spektra och bevaka få men viktiga varningssignaler.

Kapitalbrist

En ytterligare konsekvens av sänkningen av aktiekapitalet blir att många bolag kommer att hamna i kapitalbrist fortare och formellt behöver upprätta en kontrollbalansräkning när hälften av aktiekapitalet är förbrukat. Det kan gå fort, inte minst i uppstartskedet av ett nytt företag. Ännu så länge är det oklart hur banker och finansbolag i framtiden ska bedöma befintliga kreditkunder med delvis förbrukat aktiekapital.

Hur skyddar man sig?

Få är lika bevandrade i den svenska lagstiftningen som just ekobrottslingar. De vet ofta precis var svagheterna finns och hur man på bästa sätt kan utnyttja bristerna i myndigheternas kontrollrutiner. Därför behövs verktyg och rutiner för att motverka brottsligheten. Ett verktyg UC erbjuder sina kunder är UC Detekt. Det är ett system som jämför all tillgänglig data kring ett bolag. När data pekar på att något är felaktigt får våra kunder en varning och kan agera direkt.
Ett annat verktyg är Håll koll, ett verktyg där UC meddelar dig om någon uppgift ändras på ditt företag. Därmed minskar du risken att drabbas av en identitets- och bolagskapning.


/Richard Damberg