Bedrägerier – den nya tidens kofot

2018-09-26

UC deltog nyligen på Credmas heldagskonferens om bedrägerier och övrig ekonomisk brottslighet. Otroligt intressant men också skrämmande.

Allt fler kriminella har flyttat över sin verksamhet till nätet och brottsligheten omsätter flera miljarder varje år. Upptäcktsrisken är låg och antalet fall som leder till åtal är mycket få. Brottsförebygganderådet bekräftade att man i deras statistik ser att brottslingarna går från att slå och ta till att istället luras.

Anders Björkenheim från Accessus berättade att många företag startas med enda syfte att använda dem som brottsverktyg, andra förfalskar årsredovisningar och rapporterar in falska identiteter på styrelseledamöter och detta skickas sedan in till Bolagsverket.

Bolagsverket bekräftade att de inte har någon kontrollerande verksamhet och att det då kan registreras förfalskade handlingar hos dem. De kan till exempelvis inte vägra att registrera en ny årsredovisning trots att de anar att något är fel.

Bluffakturor och vd-bedrägerier lurar runt hörnet

Andra bedrägerier som alltid lurar runt hörnet för företag är bluffakturor och vd-bedrägerier. Som om detta inte vore nog så diskuterades även bedrägerier mot privatpersoner, såsom kortbedrägerier och alla bidragsbedrägerier som förekommer mot myndigheter.

Som ni förstår så finns det mycket både myndighet och privata företag gemensamt måste göra för att försvåra för brottslingarna så långt det går. Många nämnde att brotten är så många att det inte går att upptäcka och hantera alla brott, det viktigaste vi kan göra är att jobba preventivt och försöka stoppa brotten innan de uppstår.

Fler ropar efter ändrad lagstiftning

Något som också var ett genomgående tema för alla talare är de anser att lagstiftningen behöver ändras. Myndigheter och privata aktörer måste få dela information för att kunna förebygga och stoppa brott. Effektiv lagstiftning är en av de viktigaste komponenterna för att kunna bekämpa bedrägerierna.

Stefan Lundberg, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten nämnde också att de lättnader som gjorts i regelverk för företag, till exempel nedmonteringen av revisionsplikten, underlättar brottslingarna. Denna typ av lättnader måste också följas upp med kontrollmöjligheter så att de inte utnyttjas av bedragare.

Vi på UC jobbar intensivt med att dra vårt strå till stacken och hjälpa våra kunder så att de inte utsätts för bedrägerier, exempelvis genom att hitta företag som används som brottsverktyg och som försöker överlista kreditgivarna genom att använda falska uppgifter. Men det finns ständigt mer att göra kring detta växande område. Vill ni diskutera och prata med oss kring detta så är det bara att höra av sig.

Gabriella

Gabriella Göransson

VD UC AB

Med expertis inom kreditgivningsfrågor brinner Gabriella extra mycket för effektiva processer. Förutom jobb och familj sätter god mat, vänner och resor guldkant på hennes tillvaro. Här bloggar hon om vad som händer i kreditinformationsvärlden, både hos oss men i stort. Hon är även duktig på trender inom bedrägerier och delar med sig av sitt stora kunnande.